750 grammes
Tous nos blogs cuisine Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Min matblogg / Mon blog culinaire

Min helligtrekongerskake (galette des rois)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da jeg var liten, elsket jeg denne feiringen. Å finne den lille porselensfiguren som var gjemt i kaka og få krona var en av de mest spennende tradisjonene jeg visste om! Selve kaka slet jeg med å svelge ned. Den syntes jeg var både fet og tørr.

For noen år siden tenkte jeg at det var på tide å forsone seg med denne kaka. Kanskje jeg ville finne en måte å lage den på som ikke var så ille.

Jeg fant flere oppskrifter hvor man blandet "frangipanen" med vaniljeeggekrem. Etter flere forsøk og med noen tilpasninger (mindre sukker i eggekremen og 2/3 eggekrem for 1/3 frangipane istendenfor 50/50)) begynte jeg faktisk å like kaka veldig godt. Kaka er litt mektig, man kan ikke si noe annet, men det er ikke bortkastede kalorier!

Ingredienser:
 
2 paideiger (lag dem selv eller kjøp dem ferdigkjvelet i butikken)
100g malte mandler
100g smør
200g sukker
7 eggeplommer til begge kremene (Ikke kast eggehvitene! Frys dem ned i en frysepose og husk å skrive dato og antall eggehviter på posen) + 1 sammenvispet egg som du skal bruke til å penske kaka med før den skal i ovnen
1 ss rom
vaniljepulver
80g mel
 
Med alle disse ingrediensene skal du lage to forskjellige "kremer": en frangipane og en vaniljeeggekrem.
Til "frangipanen" bruker jeg 100g malte mandler, 100g smør, 100g sukker, 3 eggeplommer, 1 ss rom. Bland smøret og sukkeret godt sammen. Ha i 3 eggeplommer og bland godt sammen. Tilsett malte mandler og rom. Sett kremen i kjøleskapet (husk at eggeplommene er rå!) mens du lager eggekremen.
 
Til eggekremen bruker jeg 50cl melk, 80g mel, 4 eggeplommer, vaniljepulver, 100g sukker.
Kok opp melka med vaniljen. Pisk eggedosis av sukker og eggeplommene. Tilsett melet og bland godt det hele. Spe litt av den kokende melka i blandingen. Ha alt i kjelen og rør hele tiden til kremen blir tykk. Avkjøl kremen i kaldt vann.
 
Eggekremen og frangipanen skal blandes sammen etter at eggekremen er avkjølt. Forvarm ovnen på 220 grader.
 
 
 
Hell blandingen over den ene paideigen (husk at det skal være en kant på ca 2cm hele veien rundt).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Legg den lille porselensfiguren i kremen og pensle kantene med litt vann.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Legg den andre paideigen oppå og trykk kantene sammen rundt hele kaka, slik at de fester seg. Lag 1cm lange tverrsnitt rundt hele kaka og rull kantene.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pensle kaka med et egg og lag et rutete mønster med en kniv (IKKE skjær for dypt!)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stek kaka på 220 grader i 10 minutter og deretter 30 minutter på 180 grader.
BON APPÉTIT!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
À propos
La cuisine de Wilhelmine

Jeg er fransk (fra Lorraine), men har bodd i Norge i mange år. Kort oppsummert er mat min store lidenskap. Jeg er opptatt av gode råvarer, -helst økologiske-, og er tilhenger av enkel, upretensiøs, men velsmakende mat. Jeg har lyst til å dele mine oppskrifter, både de jeg har arvet av min mor, mine bestemødre og oldemødre og mine egne kulinariske «eksperimenter» . Jeg liker selvsagt godt fransk mat (!), men også algerisk og indisk mat. Jeg har en liten forkjærlighet for italiensk og korsikansk mat (kanskje fordi noen av mine forfedre kom derfra!) Men hva har Wilhelmine med saken å gjøre, tenker dere kanskje?? Jo, det er til minne om en av mine oldemødre... Française (plus exactement Lorraine) expatriée en Norvège depuis maintenant un certain nombre d' années, je suis passionnée de cuisine. Je privilégie les produits de qualité, -et bio si possible! Je suis adepte d'une cuisine simple, sans prétention, mais goûteuse. J'ai envie de partager mes recettes, tant celles qui me viennent de ma mère, de mes grands-mères et arrières-grands-mères que mes essais culinaires. J'affectionne tout particulièrement la cuisine française (!), mais aussi la cuisine algérienne et la cuisine indienne. J'ai également un petit faible pour la cuisine italienne et la cuisine corse (peut-être à cause de mes origines? ;) Mais que vient faire Wilhelmine dans tout cela, me direz-vous? Et bien, il s'agit simplement d'un petit clin d'oeil à l'une de mes arrières-grands-mères...
Voir le profil de La cuisine de Wilhelmine sur le portail Overblog

Commenter cet article
S
Takk Sandra! Det var en nydelig galette, og helt sikkert noe jeg skal lage!
Répondre