750 grammes
Tous nos blogs cuisine Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Min matblogg / Mon blog culinaire

Franske fastelavnsboller

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Franske fastelavnsboller! Årets frityrgilde! Ikke slankemat, akkurat, men av og til må man unne seg noe ekstra godt!
Søndag hadde vi venner på besøk og det var en fin anledning til å prøve mammas oppskrift. Jeg vet at noen tilsetter alkohol for å sette smak på deigen, men mamma bruker bare presset jus og skall fra sitron.
Jeg har lært meg at hemmeligheten er å lage deigen så fast at du ikke trenger mel på bordet når du baker den ut. Mel som blir liggende på overflaten av bollene når du friterer dem gir nemlig en bismak.
Vi var seks personer og jeg hadde doblet oppskriften (1 kg mel), men jeg endte opp med å måtte fryse noen ned fordi det ble veldig mange boller (nok til å fylle en stor salatbolle). 500 g mel hadde holdt i massevis!


500 g mel
3 egg
50g fersk gjær som løses opp i veldig, veldig lite kald melk (ja, jeg mener kald selv om jeg vet at de fleste sier at man skal bruke lunken melk, for med kald melk dreper du ikke gjærsoppen!)
80 g sukker
3 ss rømme
3 ss presset sitronjus + skall av én sitron (eller to dersom du er «fan» av sitronsmak sånn som jeg)
frityrolje (jeg brukte 2 l druekjerneolje)
melis


Pisk egg og sukker til eggedosis. Ha i rømme, gjærblanding, mel, sitronjus og sitronskall. Rør inntil du får en jevn deig som løsner fra bollen. La deigen heve (hevetiden avhenger litt av temperatur – men beregne 1,5 time for å være sikker). Kjevle ut deigen slik at den blir ½ cm tykk og skjær ut passe stykker med en kaketrinse. Jeg pleier også å lage et lite kutt i midten av hver bolle.

Varm opp oljen i en kjele med høye kanter. Sjekk temperaturen ved å slippe FORSIKTIG (for det spruter lett!) en bitte liten deigbit ned i oljen. Hvis oljen bruser rundt deigbiten er den varm nok.

 

 

Gjør klar en hullsleiv, en tallerken med papir for å trekke til seg oljen og friter bollene i noen minutter. Snu dem ofte og la dem ikke bli brune; de skal være gylne når de er ferdige. Strø rikelig med melis over og server bollene på fat eller i en stor salatbolle.

BON APPÉTIT!

 

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
À propos
La cuisine de Wilhelmine

Jeg er fransk (fra Lorraine), men har bodd i Norge i mange år. Kort oppsummert er mat min store lidenskap. Jeg er opptatt av gode råvarer, -helst økologiske-, og er tilhenger av enkel, upretensiøs, men velsmakende mat. Jeg har lyst til å dele mine oppskrifter, både de jeg har arvet av min mor, mine bestemødre og oldemødre og mine egne kulinariske «eksperimenter» . Jeg liker selvsagt godt fransk mat (!), men også algerisk og indisk mat. Jeg har en liten forkjærlighet for italiensk og korsikansk mat (kanskje fordi noen av mine forfedre kom derfra!) Men hva har Wilhelmine med saken å gjøre, tenker dere kanskje?? Jo, det er til minne om en av mine oldemødre... Française (plus exactement Lorraine) expatriée en Norvège depuis maintenant un certain nombre d' années, je suis passionnée de cuisine. Je privilégie les produits de qualité, -et bio si possible! Je suis adepte d'une cuisine simple, sans prétention, mais goûteuse. J'ai envie de partager mes recettes, tant celles qui me viennent de ma mère, de mes grands-mères et arrières-grands-mères que mes essais culinaires. J'affectionne tout particulièrement la cuisine française (!), mais aussi la cuisine algérienne et la cuisine indienne. J'ai également un petit faible pour la cuisine italienne et la cuisine corse (peut-être à cause de mes origines? ;) Mais que vient faire Wilhelmine dans tout cela, me direz-vous? Et bien, il s'agit simplement d'un petit clin d'oeil à l'une de mes arrières-grands-mères...
Voir le profil de La cuisine de Wilhelmine sur le portail Overblog

Commenter cet article