750 grammes
Tous nos blogs cuisine Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Min matblogg / Mon blog culinaire

Rugsurdeig

 

 

I snart 4 år nå har jeg hatt en "venn" i kjøleskapet som hjelper meg å lage deilig landbrød (se oppskrift her!) hver uke, så vel som deilige knekkebrød (se oppskrift her!)  "Germain" er navnet jeg har gitt surdeigen, og den er veldig grei å samarbeide med så lenge jeg pleier den regelmessig. Jeg "mater" den to ganger i uka, og det er akkurat nok til å lage brød og knekkebrød i helgene.
 
Hvordan lage en surdeig
Bland 50 g grovt økologisk rugmel og 50 g vann i en bolle. Dekk blandingen med en tallerken og la den stå på benken. Surdeigen skal stå på benken til den er klar til bruk. Tilsett samme kveld 50 g mel og 50 g vann. Fortsett på denne måten morgen og kveld til surdeigen begynner å heve seg og får en sjokolademousseaktig konsistens. Sett den så i kjøleskapet (Noen vil sikkert mene at det er skandaløst å oppbevare en surdeig i kjøleskapet. Men Germain trives i alle fall veldig godt i kjøleskap med en tallerken på hodet! :) )
 
Hvordan bruke surdeigen
Dagen før jeg skal lage brød "mater" jeg Germain med mel og vann. Hvis jeg trenger 700 g surdeig (dvs nok til å lage to landbrød) på søndagen, må jeg gi den ganske mye mel og vann i løpet av uka. Jeg pleier å gi den to store måltider i løpet av uka. Jeg passer alltid på at det er litt surdeig igjen å mate. På den måten kan den leve i mange år!
 
Men hva gjør jeg når jeg er på ferie og ikke kan mate deigen jevnlig? Jo, jeg smører den tynt utover på et bakeark ved hjelp av en spiseskje og lar det tørke i noen dager før jeg drar. Jo tynnere lag, desto kortere tørketid. Når surdeigen er tørr, bryter jeg den opp i små flak og oppbevarer den i en tørr boks. Det er veldig praktisk å alltid ha litt tørr surdeig for hånden i tilfelle deigen plutselig skulle dø. I tillegg kan du gi bort til venner. Tilbake fra ferie har jeg den tørre surdeigen i en bolle og dekker med veldig lite vann (blandingen kan fort drukne hvis man tar for mye vann oppi!)). I løpet av en dags tid vil deigen løse seg opp og du kan begynne å mate den som før (med like deler mel og vann). Det kan være lurt å la den stå på kjøkkenbenken og mate den morgen og kveld i noen dager til den oppnår riktig sjokolademousseaktig konsistens igjen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hvordan redde en surdeig
Hvis du skulle glemme å mate surdeigen i en periode kan den få en litt for syrlig lukt. Da kan det være lurt å kaste en del av surdeigen før du mater den igjen med vann og mel.

 

 

 

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
À propos
La cuisine de Wilhelmine

Jeg er fransk (fra Lorraine), men har bodd i Norge i mange år. Kort oppsummert er mat min store lidenskap. Jeg er opptatt av gode råvarer, -helst økologiske-, og er tilhenger av enkel, upretensiøs, men velsmakende mat. Jeg har lyst til å dele mine oppskrifter, både de jeg har arvet av min mor, mine bestemødre og oldemødre og mine egne kulinariske «eksperimenter» . Jeg liker selvsagt godt fransk mat (!), men også algerisk og indisk mat. Jeg har en liten forkjærlighet for italiensk og korsikansk mat (kanskje fordi noen av mine forfedre kom derfra!) Men hva har Wilhelmine med saken å gjøre, tenker dere kanskje?? Jo, det er til minne om en av mine oldemødre... Française (plus exactement Lorraine) expatriée en Norvège depuis maintenant un certain nombre d' années, je suis passionnée de cuisine. Je privilégie les produits de qualité, -et bio si possible! Je suis adepte d'une cuisine simple, sans prétention, mais goûteuse. J'ai envie de partager mes recettes, tant celles qui me viennent de ma mère, de mes grands-mères et arrières-grands-mères que mes essais culinaires. J'affectionne tout particulièrement la cuisine française (!), mais aussi la cuisine algérienne et la cuisine indienne. J'ai également un petit faible pour la cuisine italienne et la cuisine corse (peut-être à cause de mes origines? ;) Mais que vient faire Wilhelmine dans tout cela, me direz-vous? Et bien, il s'agit simplement d'un petit clin d'oeil à l'une de mes arrières-grands-mères...
Voir le profil de La cuisine de Wilhelmine sur le portail Overblog

Commenter cet article